Biohumus i gnojówka z pokrzyw to dwa hity wśród ekologicznych nawozów. Pierwszy to humus produkowany przez dżdżownice – bogaty w probiotyki, mikroelementy i próchnicę, drugi to ferment pokrzywowa bomba azotu i mikroelementów, którą przestrzegają ogrodnicy.
Biohumus – aż do jesieni
Spis treści
Toggle- Stosujemy go od marca/kwietnia do października
- Podlewamy rośliny co 2–3 tygodnie w ogrodzie, a w doniczkach nawet co tydzień
- Preparat nie powoduje ryzyka przenawożenia – można używać regularnie przez cały sezon
Gnojówka z pokrzyw – działa szybko, ale ma ograniczenia
- Stosuje się ją od kwietnia do końca sierpnia
- Do podlewania rozcieńcza się w proporcji 1:10, do oprysków 1:20
- Silnie działa na warzywa liściaste i owocujące (np. pomidory, ogórki, cukinie)
Gdy Twoje pomidory mają już duża ilość zawiązanych owoców – przejdź na gnojówkę z żywokostu.
Do kiedy konkretnie podlewać?
- Biohumus: od wczesnej wiosny do późnej jesieni – aż do października
- Gnojówka z pokrzyw: najlepiej zakończyć stosowanie z końcem sierpnia lub początkiem września, by nie przedłużać zbyt intensywnego wzrostu roślin i nie kumulować azotanów w warzywach
Uwaga – nie każdy nawóz dla każdej rośliny
- Gnojówka nie nadaje się do: cebuli, czosnku, fasoli, grochu, wrzosów, rododendronów i azalii
- Nie zaleca się podlewania gnojówką roślin korzeniowych (marchew, pietruszka, burak), bo może to wpływać na gromadzenie niepożądanych substancji w bulwach
- Biohumus jest bezpieczny niemal dla każdej rośliny – idealny do podlewania warzyw, kwiatów i ziół
FAQ – najczęściej zadawane pytania
Do kiedy podlewać biohumusem?
Od marca do października. W ogrodzie co 2–3 tygodnie, w doniczkach co tydzień.
Do kiedy stosować gnojówkę z pokrzyw?
Zakończ jej używanie pod koniec sierpnia lub na początku września. Wcześniej stosuj co 2–3 tygodnie, a przy intensywnych uprawach co tydzień.
Jak rozcieńczać biohumus i gnojówkę?
Biohumus: 60–120 ml na litr wody. Gnojówka: 1:10 do podlewania, 1:20 do oprysku.
Czy wszystkie rośliny lubią gnojówkę z pokrzyw?
Nie. Unikaj jej przy cebulowych, strączkowych i roślinach korzeniowych. Do tych lepiej sprawdzi się biohumus.