Gęśnica wiosenna (Calocybe gambosa) – opis i występowanie

Kamil w OgrodzieKamil w OgrodzieGrzybyJadalneWczoraj17 Wyświetleń

Gęśnica wiosenna, nazywana również majówką wiosenną lub gąską majową, to jeden z pierwszych jadalnych grzybów pojawiających się po zimie. Wyróżnia się wyjątkowym, mącznym aromatem i jędrnym miąższem, który doceniają zarówno smakosze, jak i doświadczeni grzybiarze. Choć uważana za smaczną i wartościową, bywa mylona z silnie trującymi grzybami – dlatego jej identyfikacja wymaga szczególnej ostrożności.

Grzybiarze Polska – Dołącz do grupy na Facebook’u.

Gęśnica wiosenna (Calocybe gambosa) | fot. Canva Pro
Gęśnica wiosenna (Calocybe gambosa) | fot. Canva Pro

Jak rozpoznać gęśnicę wiosenną?

Kapelusz gęśnicy wiosennej początkowo ma kształt dzwonkowaty z charakterystycznie podwiniętym brzegiem. W miarę dojrzewania grzyba staje się bardziej płaski i rozpostarty. Powierzchnia kapelusza jest gładka, sucha, matowa, w kolorze kremowym z możliwym żółtawym lub beżowym odcieniem.

Blaszki są cienkie, gęste, w kolorze białawym lub kremowym, wyraźnie wycięte przy trzonie. Sam trzon jest biały, równogruby lub lekko maczugowaty, pełny u młodych owocników, z wiekiem może stać się gąbczasty. Miąższ gęsty, twardy, o bardzo charakterystycznym, mącznym zapachu i smaku – to jedna z cech ułatwiających rozpoznanie gatunku.

Gdzie i kiedy szukać gąski majowej?

Gęśnica pojawia się wiosną, od kwietnia do czerwca, często już przy pierwszych ciepłych dniach po roztopach. W przeciwieństwie do wielu leśnych gatunków, preferuje tereny trawiaste – łąki, pastwiska, polany śródleśne, obrzeża lasów, zarośla, a nawet parki miejskie. Bywa też spotykana w tak zwanych „czarcich kręgach” – gromadnie rosnące grzyby układają się w okrąg.

Preferuje gleby bogate w związki azotu, szczególnie te, na których wypasano zwierzęta. Jej obecność może świadczyć o żyznym, niezanieczyszczonym podłożu.

Czy gęśnica wiosenna jest bezpieczna do jedzenia?

Tak, gąska majowa jest jadalna i ceniona za smak. W wielu krajach europejskich uznawana za rarytas kulinarny. Nadaje się do smażenia, marynowania, suszenia i duszenia.

Należy jednak zachować szczególną ostrożność, ponieważ jest mylona z trującymi gatunkami, m.in. z:

  • Wieruszką zatokowatą (Entoloma sinuatum) – silnie trującą,
  • Strzępiakiem ceglastym (Inocybe erubescens) – śmiertelnie trującym,
  • Białymi muchomorami – np. sromotnikowym.

Kluczowe różnice to intensywny mączny zapach gąski i brak pierścienia na trzonie.

Gęśnica wiosenna – charakterystyka według tabeli

CechaOpis
Okres występowaniakwiecień – czerwiec
Typ siedliskałąki, pastwiska, obrzeża lasów, parki
Kapeluszdzwonkowaty, potem płaski, kremowy z żółtawym odcieniem
Blaszkibiałe lub kremowe, cienkie, gęste
Trzonbiaławy, pełny lub gąbczasty, równogruby lub maczugowaty
Miąższbiały, jędrny, o mącznym smaku i zapachu
Jadalnośćjadalna
Podobne gatunkiwieruszka zatokowata, strzępiak ceglasty, muchomory

Najczęściej zadawane pytania

1. Czy gęśnica wiosenna jest jadalna?
Tak, to smaczny i ceniony grzyb jadalny.

2. Kiedy można zbierać gąskę majową?
Od kwietnia do czerwca, w zależności od temperatury i wilgotności.

3. Gdzie rośnie gęśnica wiosenna?
Na łąkach, pastwiskach, w parkach i na obrzeżach lasów.

4. Jak wygląda kapelusz gąski majowej?
Kremowy, gładki, najpierw dzwonkowaty, potem płaski.

5. Jak rozpoznać ją po zapachu?
Ma wyraźny, mączny zapach – unikalny wśród grzybów.

6. Czy można ją pomylić z trującymi grzybami?
Tak – najczęściej z wieruszką zatokowatą i strzępiakiem ceglastym.

7. Czy grzyb ten rośnie w lasach?
Rzadko – preferuje tereny otwarte i trawiaste.

8. Jakie są jej właściwości kulinarne?
Nadaje się do smażenia, gotowania, suszenia i marynowania.

9. Czy dzieci mogą jeść gęśnicę?
Tak, po dokładnym rozpoznaniu i odpowiedniej obróbce termicznej.

10. Czy kapelusz jest lepki podczas deszczu?
Nie – jego powierzchnia jest sucha, nawet po opadach.

Śledź
Szukaj
Ładowanie

Logowanie 3 sekund...

Rejestracja 3 sekund...