Maślak żółty – Suillus grevillei – opis i występowanie

Maślak żółty – Suillus grevillei – opis i występowanie

Maślak żółty (Suillus grevillei), znany również jako maślak modrzewiowy, to charakterystyczny grzyb z rodziny maślakowatych, który wyróżnia się intensywnie złocistym kolorem kapelusza oraz śliską, błyszczącą powierzchnią. W polskich lasach należy do częściej spotykanych gatunków, szczególnie w terenach górskich, gdzie towarzyszy modrzewiom – wyłącznie z nimi tworzy mikoryzę. Ze względu na swój wygląd bywa nazywany także grzybem strojnym, grzybem okazałym czy żółtakiem.

Wygląd i cechy rozpoznawcze

Kapelusz maślaka żółtego w młodych owocnikach jest stożkowaty, później staje się bardziej spłaszczony i poduchowaty, osiągając nawet 15 cm średnicy. Skórka jest bardzo śliska, pokryta grubą warstwą śluzu, zwłaszcza w deszczowe dni, co czyni go łatwo rozpoznawalnym wśród innych maślaków. Kolor kapelusza przechodzi od złotożółtego do złotopomarańczowego, a brzegi zazwyczaj są jaśniejsze.

Rurki mają długość do 10 mm i zmieniają barwę z żółtej na oliwkowobrązową wraz z wiekiem. Po uciśnięciu pory przybierają odcienie różowobrązowe. Trzon jest smukły, sięgający nawet 14 cm wysokości, początkowo z widocznym pierścieniem w górnej części. Powyżej pierścienia widoczna jest cytrynowożółta strefa, natomiast poniżej – pomarańczowobrązowa. Miąższ żółty, soczysty i miękki w kapeluszu, twardszy i włóknisty w trzonie. Po przekrojeniu barwi się na brudnoróżowo.

Występowanie i siedlisko

Maślak żółty jest szeroko rozpowszechniony w Europie, Ameryce Północnej, Afryce Północnej i Australii. W Polsce występuje dość pospolicie, szczególnie w terenach górskich oraz w lasach, gdzie rosną modrzewie. Jest to grzyb ściśle związany z tym gatunkiem drzewa – można go spotkać wyłącznie pod modrzewiami, co stanowi najłatwiejszy sposób jego lokalizacji.

Wartość kulinarna

Jest to grzyb jadalny, ceniony za mięsisty miąższ i delikatny smak. Nadaje się do smażenia, duszenia oraz marynowania. Ze względu na śliską i trudną do oddzielenia skórkę z kapelusza wielu grzybiarzy zaleca jej zdejmowanie, zwłaszcza w starszych okazach, aby uniknąć problemów trawiennych. U młodych owocników usunięcie skórki jest jednak praktycznie niemożliwe.

Gatunki podobne

Najbardziej przypomina maślaka alpejskiego (Suillus bresadolae var. flavogriseus), spotykanego wyłącznie w wysokich górach, również w towarzystwie modrzewi. Podobne są również maślak błotny (Suillus flavidus) i maślak ziarnisty (Suillus granulatus), jednak ten ostatni nie posiada pierścienia na trzonie, co ułatwia ich rozróżnienie.

Tabela: Maślak żółty – cechy rozpoznawcze

CechaOpis
KapeluszZłocistożółty, śliski, do 15 cm średnicy, w deszczu błyszczący
TrzonWysokość do 14 cm, z pierścieniem; nad nim cytrynowożółty, poniżej pomarańczowobrązowy
MiąższŻółty, miękki w kapeluszu, twardy w trzonie, różowieje po przekrojeniu
RurkiPoczątkowo żółte, później oliwkowobrązowe; po ucisku różowobrązowe
WystępowanieEuropa, Ameryka Północna, Afryka Północna, Australia; w Polsce głównie w górach
SiedliskoTylko pod modrzewiami (tworzy mikoryzę)
JadalnośćJadalny, smaczny, zaleca się zdejmowanie skórki ze starszych okazów

Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

1. Czy maślak żółty jest jadalny?
Tak, maślak żółty to grzyb jadalny, o delikatnym smaku i mięsistym miąższu.

2. Gdzie rośnie maślak żółty?
Występuje wyłącznie pod modrzewiami, z którymi tworzy mikoryzę.

3. Jak odróżnić maślaka żółtego od podobnych gatunków?
Najłatwiej rozpoznać go po obecności pierścienia na trzonie oraz złocistożółtym, bardzo śliskim kapeluszu.

4. Czy trzeba obierać maślaka żółtego ze skórki?
Wskazane jest usuwanie śliskiej skórki, szczególnie u starszych owocników, ponieważ bywa ciężkostrawna.

5. Kiedy pojawiają się owocniki maślaka żółtego?
Sezon trwa od lata do późnej jesieni, zwykle od czerwca do października.

6. Czy maślak żółty występuje tylko w Polsce?
Nie – można go spotkać również w innych częściach Europy, Ameryce Północnej, Afryce Północnej oraz w Australii.

7. Jak wygląda trzon maślaka żółtego?
Jest smukły, żółty powyżej pierścienia, poniżej pomarańczowobrązowy, z wiekiem pierścień zanika.

8. Czy maślak żółty ma intensywny zapach?
Nie – jego zapach jest słaby, niewyraźny.

9. Jakie są regionalne nazwy maślaka żółtego?
Bywa nazywany m.in. grzybem strojnym, żółtakiem, borowikiem żółtym czy czerwonką.

10. Jakie gatunki grzybów można pomylić z maślakiem żółtym?
Najczęściej z maślakiem alpejskim, błotnym i ziarnistym.

Poznaj także inne Popularne jadalne grzyby występujące w Polsce

Dołącz do grupy GDZIE NA GRZYBY POLSKA.

Podaj dalej:
  • Kamil w Ogrodzie

    Kamil Rzeźnik

    Redakcja: Ogród

    – pasjonat natury i wszystkiego, co zielone. Uwielbia uprawiać pomidory, papryki i inne warzywa, a jego serce skradły szczególnie bambusy i hosty. Choć sam o sobie mówi, że nie ma zdolności manualnych, nadrabia to ogromnym zaangażowaniem i miłością do ogrodu. Ceni sobie ciszę, spokój i chwile spędzone na grzebaniu w ziemi – to dla niego najlepsza forma relaksu. Kieruje się prostym, ale pięknym podejściem: „Ważne, że mi się podoba” – bo ogród to przestrzeń osobista, pełna pasji i własnych pomysłów.

  • Facebook82 tys.
  • YouTube13 tys.
  • Instagram282 obs.
  • TikT17 tys.
Śledź
Szukaj
Ładowanie

Logowanie 3 sekund...

Rejestracja 3 sekund...