Miedzian 50 WP – kompletny przewodnik po stosowaniu, działaniu i bezpieczeństwie

Kamil RzeźnikKamil RzeźnikOchrona roślinStrefa wiedzy8 minut temu39 Wyświetleń

Miedzian 50 WP to znany w Polsce środek ochrony roślin o działaniu grzybobójczym i bakteriobójczym, stosowany głównie w sadach, na plantacjach warzyw oraz w uprawach pod osłonami. Zawiera miedź w postaci tlenochlorku miedzi (50% – 500 g Cu/kg) i przeznaczony jest do stosowania zapobiegawczego w ochronie roślin przed chorobami. Preparat działa powierzchniowo, tworząc na roślinach warstwę ochronną, która blokuje rozwój patogenów.

Charakterystyka i działanie preparatu

Miedzian 50 WP występuje w formie proszku do sporządzania zawiesiny wodnej. Po zastosowaniu tworzy na liściach i pędach warstwę ochronną, uniemożliwiającą infekcje. Jest stosowany:

  • w sadownictwie (jabłoń, grusza, wiśnia, czereśnia, brzoskwinia, winorośl, porzeczka, orzechy),
  • w warzywnictwie (pomidor, ogórek, fasola),
  • w uprawach specjalnych (zatrwian tatarski).

Preparat zalecany jest głównie w walce z chorobami takimi jak:

  • parch jabłoni i gruszy,
  • zaraza ogniowa,
  • rak bakteryjny drzew pestkowych,
  • kędzierzawość liści brzoskwini,
  • zaraza ziemniaka i bakteryjna cętkowatość pomidora,
  • mączniak rzekomy ogórka i winorośli,
  • bakteriozy fasoli i orzechów.

Zakres stosowania w poszczególnych uprawach

Poniżej zestawiono przykładowe zastosowania preparatu w różnych roślinach.

Drzewa owocowe

  • Jabłoń i grusza – zapobiegawczo przeciw parchowi w fazie zielonego pąka (BBCH 0–7), a także na zarazę ogniową w czasie kwitnienia i wzrostu owoców.
  • Wiśnia i czereśnia – w ochronie przed rakiem bakteryjnym od fazy nabrzmiewania pąków do wzrostu owoców.
  • Brzoskwinia – na kędzierzawość liści najlepiej w okresie bezlistnym.

Warzywa

  • Pomidor w gruncie – przeciw zarazie ziemniaka i bakteryjnej cętkowatości, 2–3 opryski w sezonie.
  • Pomidor pod osłonami – 0,3% roztwór w okresie zagrożenia chorobami.
  • Ogórek – ochrona przed mączniakiem rzekomym i bakteryjną kanciastą plamistością.
  • Fasola szparagowa – w fazie kwitnienia dla zapobiegania bakteryjnym i grzybowym chorobom strąków.

Uprawy specjalne

  • Winorośl – opryski przed i po kwitnieniu oraz w lipcu, gdy owoce osiągają wielkość grochu.
  • Orzech włoski i laskowy – ochrona przed antraknozą i bakteryjną zgorzelą.
  • Zatrwian tatarski – w fazie rozety przeciw mączniakowi rzekomemu.

Miedzian 50 WP – dawki i terminy stosowania w poszczególnych uprawach

UprawaChorobaTermin zabieguDawka / stężenieLiczba zabiegówOdstępIlość wody
Jabłoń, gruszaParchFaza zielonego pąka (BBCH 0–7)1,5 kg/ha27–10 dni500–750 l/ha
Jabłoń, gruszaZaraza ogniowaKwitnienie (BBCH 60–69) i wzrost owoców (BBCH 71)1,5 kg/ha (grusza w BBCH 71 – 0,75 kg/ha)27–10 dni500–750 l/ha
Wiśnia, czereśniaRak bakteryjnyNabrzmiewanie pąków (BBCH 51–61), kwitnienie i wzrost owoców3,0 kg/ha (BBCH 51–61), 1,5 kg/ha (BBCH 65–73)37–10 dni500–750 l/ha
BrzoskwiniaKędzierzawość liściOkres bezlistny, najlepiej nabrzmiewanie pąków7,0 kg/ha1700 l/ha
Pomidor gruntowyZaraza ziemniaka, bakteryjna cętkowatośćOd rozwoju kwiatostanu do wybarwienia owoców (BBCH 51–85)2,5–3,0 kg/ha3 (przy 3 kg/ha max. 2)7–10 dni700 l/ha
Pomidor pod osłonamiZaraza ziemniaka, bakteryjna cętkowatośćOd 6. kwiatostanu do 80% wybarwienia owoców (BBCH 56–88)0,3% (300 g/100 l)37–10 dni150–200 l/1000 m²
Ogórek gruntowyMączniak rzekomy, bakteryjna kanciasta plamistośćOd 2. kwiatu do 8. owocu na pędzie głównym (BBCH 62–78)2,5–3,0 kg/ha3 (przy 3 kg/ha max. 2)7–10 dni700 l/ha
Fasola szparagowaBakterioza obwódkowa, antraknoza, szara pleśńOd pełni kwitnienia do jego końca (BBCH 65–69)3,0 kg/ha2≥7 dni600–800 l/ha
WinoroślMączniak rzekomyPrzed kwitnieniem, po kwitnieniu, III dekada lipca2,5 kg/ha310–14 dni500–900 l/ha
Porzeczka czarnaAntraknoza, rdza wejmutkowo-porzeczkowaPrzed kwitnieniem do zbiorów (BBCH 59–81)3,0 kg/ha310 dni700 l/ha
Orzech włoski/laskowyAntraknoza, bakteryjna zgorzelOd pękania pąków do kwitnienia2,0–3,0 kg/ha210–14 dni800–1000 l/ha
Zatrwian tatarskiMączniak rzekomyFaza rozety z 15–18 liśćmi0,2% (200 g/100 l)37–14 dni1000 l/ha

Sposób przygotowania cieczy użytkowej

  • Odmierzoną ilość środka miesza się z niewielką ilością wody w osobnym naczyniu.
  • Następnie wlewa się przez sito do zbiornika opryskiwacza częściowo napełnionego wodą.
  • Uzupełnia się wodą do wymaganej ilości i miesza przy włączonym mieszadle.
  • W przypadku woreczków wodnorozpuszczalnych (PVOH) wrzuca się je bezpośrednio do wody, mieszając do rozpuszczenia folii.

Bezpieczeństwo stosowania

  • Ochrona ludzi – stosować rękawice, okulary i odzież ochronną. Nie jeść, nie pić i nie palić podczas pracy.
  • Ochrona środowiska – unikać znoszenia cieczy roboczej na sąsiednie uprawy i wody.
    Preparat jest bardzo toksyczny dla organizmów wodnych i owadów zapylających w wysokich dawkach.
  • Okres prewencji – nie wchodzić na teren opryskany do całkowitego wyschnięcia roślin.
  • Okres karencji – zwykle 7 dni (dla większości roślin jadalnych).

Warunki przechowywania i utylizacja

  • Przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w temperaturze 0–30°C.
  • Chronić przed dziećmi i osobami nieuprawnionymi.
  • Opróżnione opakowania oddać do punktów odbioru odpadów niebezpiecznych.
  • Niewykorzystany środek przekazać do utylizacji zgodnie z prawem.

Pierwsza pomoc

  • Po połknięciu – w razie złego samopoczucia skontaktować się z lekarzem lub Ośrodkiem Zatruć.
  • Kontakt z oczami – płukać dużą ilością wody, usunąć soczewki, kontynuować płukanie.
  • Kontakt ze skórą – umyć wodą z mydłem.

Miedzian 50 WP to skuteczny, wielozadaniowy środek ochrony roślin, który od lat cieszy się dużym zaufaniem sadowników i ogrodników. Prawidłowe, zgodne z etykietą stosowanie zapewnia wysoką efektywność w zwalczaniu groźnych chorób bakteryjnych i grzybowych. Trzeba jednak pamiętać o ścisłym przestrzeganiu zasad bezpieczeństwa – zarówno dla zdrowia ludzi, jak i dla środowiska.

MIEDZIAN – ULOTKA

Pobierz ulotkę informacyjną dotyczącą preparatu MIEDZIAN 50 WP

FAQ – najczęściej zadawane pytania o Miedzian 50 WP

1. Na co działa Miedzian 50 WP?
Chroni rośliny przed chorobami bakteryjnymi i grzybowymi, m.in. parchem, zarazą ogniową, kędzierzawością liści, mączniakiem rzekomym.

2. Kiedy stosować Miedzian na jabłonie?
W fazie zielonego pąka na parch oraz w czasie kwitnienia i wzrostu owoców na zarazę ogniową.

3. Czy Miedzian można stosować na pomidory?
Tak, zarówno w gruncie, jak i pod osłonami, głównie na zarazę ziemniaka i bakteryjną cętkowatość.

4. Jakie jest stężenie Miedzianu do pomidorów pod osłonami?
0,3% – 300 g preparatu na 100 litrów wody.

5. Czy Miedzian jest bezpieczny dla pszczół?
W dawkach powyżej 5 kg/ha może być bardzo toksyczny, dlatego zabiegi wykonuje się poza ich aktywnością.

6. Jaka jest karencja Miedzianu?
Dla większości roślin jadalnych – 7 dni.

7. Czy Miedzian leczy choroby roślin?
Nie, działa zapobiegawczo – najlepiej stosować przed infekcją lub przy pierwszych objawach.

8. Czy Miedzian można mieszać z innymi środkami?
Można stosować przemiennie z fungicydami z innych grup chemicznych, aby zapobiec uodpornieniu patogenów.

9. Jak przechowywać Miedzian?
W oryginalnym opakowaniu, w temperaturze 0–30°C, z dala od żywności i dzieci.

10. Czy można stosować Miedzian na ogórki?
Tak, w dawce 2,5–3 kg/ha przeciw mączniakowi rzekomemu i kanciastej plamistości.

Przeczytaj również:

Oprysk z jodyny na pomidory – jak go zrobić i dlaczego warto go stosować?

Poprzedni artykuł

Następny artykuł

Śledź
Szukaj
Ładowanie

Logowanie 3 sekund...

Rejestracja 3 sekund...