Marynowany kalafior z kurkumą i marchewką – przysmak prosto ze słoika

Kamil w OgrodzieKamil w OgrodziePrzepisyPrzetwory warzywnePrzetwory6 godzin temu49 Wyświetleń

Gdy na targach i w naszych ogrodach zaczynają królować dorodne kalafiory, trudno przejść obok nich obojętnie. To właśnie teraz jest najlepszy moment, by zamknąć ich świeżość i chrupkość w słoikach na zimę. Marynowany kalafior z kurkumą i marchewką to klasyk wśród domowych przetworów – ma wyrazisty smak, piękny kolor i idealnie pasuje do mięs, sałatek czy jako szybka przekąska. Jeśli kochasz domowe spiżarnie pełne aromatycznych skarbów, ten przepis z pewnością stanie się Twoim ulubionym. Przygotowanie jest proste, a efekt naprawdę zachwyca!

Czas przygotowania i pasteryzacji:

  • Przygotowanie: 15 minut
  • Gotowanie: 5 minut
  • Pasteryzacja: 15 minut
  • Całość: ok. 35 minut

Składniki na 6–7 słoików (330 ml):

  • 1,8 kg kalafiora (ok. 2 mniejsze sztuki)
  • 2 duże marchewki

Zalewa:

  • 1,3 litra wody
  • 200 ml octu 6% jabłkowego (lub 140 ml 10%)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka soli kłodawskiej niejodowanej
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu kolorowego
  • 8 ziaren ziela angielskiego

Marynowany kalafior z kurkumą i marchewką – przysmak prosto ze słoika | Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie warzyw
Kalafiora dzielimy na drobne różyczki, a marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ½ łyżki soli i wrzucamy warzywa na 2 minuty, by lekko zmiękły. Odcedzamy i studzimy.

2. Przygotowanie zalewy
Do czystego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, przyprawy i sól. Gotujemy 3–4 minuty, następnie zdejmujemy z ognia i wlewamy ocet. Zalewa będzie miała intensywny, korzenny zapach i złocisty kolor.

3. Nakładanie do słoików
Wyparzone słoiki wypełniamy ciasno warzywami, najlepiej układając warstwami: kalafior, marchew, kalafior itd. Zalewamy gorącą zalewą tak, by całkowicie przykryła warzywa. Natychmiast zakręcamy.

4. Pasteryzacja
Słoiki ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką. Zalewamy wodą do ¾ wysokości i pasteryzujemy ok. 15 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Dodatkowe wskazówki:

  • Marynowany kalafior najlepiej smakuje po 2–3 tygodniach leżakowania.
  • Idealny jako dodatek do grilla, zimnej płyty, sałatki czy kanapek.
  • Jeśli używasz octu jabłkowego 6%, zwiększ jego ilość do ok. 200–220 ml dla podobnej mocy.

Najczęściej zadawane pytania:

Jak zrobić kalafior marynowany do słoików?
Kalafior podziel na różyczki, obgotuj z marchewką, zalej aromatyczną zalewą z kurkumą i przyprawami, a następnie zapasteryzuj.

Z czym podawać marynowany kalafior?
Pasuje do dań obiadowych, wędlin, sałatek warzywnych, kanapek czy jako przekąska samodzielna.

Ile czasu pasteryzować słoiki z kalafiorem?
Zaleca się pasteryzację przez 15 minut w garnku z wodą do ¾ wysokości słoików.

Czy można użyć octu jabłkowego?
Tak – najlepiej zwiększyć jego ilość do około 200–220 ml, by zachować odpowiednią kwasowość.

Czy kalafior będzie chrupiący po pasteryzacji?
Tak, jeśli nie przegotujesz go przed zalaniem zalewą – wystarczą 2 minuty blanszowania.

Czy można dodać inne warzywa?
Oczywiście – świetnie sprawdzą się też różyczki brokuła, cebula lub kolorowa papryka.

Jak długo można przechowywać kalafior w słoikach?
W chłodnym i ciemnym miejscu nawet do 12 miesięcy – najlepiej spożyć w ciągu 6–9.

Dlaczego dodaje się kurkumę?
Kurkuma nadaje piękny kolor, a także ma działanie antybakteryjne i wspomaga konserwację.

Czy trzeba odwracać słoiki po pasteryzacji?
Nie jest to konieczne, ale wiele osób to robi dla pewności. Wystarczy dobrze zakręcić i wystudzić.

Jak długo musi stać, zanim można jeść?
Najlepiej odczekać minimum 2 tygodnie, by smaki się przegryzły.

Zobacz także inne ciekawe przepisy na przetwory warzywne:

Marynowana żółta cukinia na zimę – chrupka, słodko-kwaśna i pełna smaku

Chrupka sałatka do słoików – ogórki, papryka, cebula

PROSTA RECEPTA NA CHRUPKIE KORNISZONY – Będziecie wniebowzięci!

Marynowane pomidorki koktajlowe – nie tylko do obiadu

Ogórki kiszone ze szklarni – twarde, niepuste, idealne. Przepis jak u babci, ale skuteczniejszy

Kiszone pomidory – jak zrobić, co dodawać i ile czekać? Przepis, który zmieni twoje podejście do kiszonek

Dołącz do nas
  • Facebook58 tys.
  • YouTube8 tys.
  • Tik Tok13 tys.

Chcesz dowiadywać się o nowych artykułach? Zostaw swój E-Mail

Zapisz się do Newslettera - ZERO SPAMU, tylko najlepsze informacje ze świata ogrodnictwa.

Zeskanuj QR Kod aby dołączyć do naszej grupy "Ogrodowy zawrót głowy" na Facebooku i dzielić się ogrodniczym doświadczeniem.

Zeskanuj QR Kod aby dołączyć do naszej grupy "Ogrodowy zawrót głowy" na Facebooku i dzielić się ogrodniczym doświadczeniem.

Reklama

Śledź
Szukaj
Ładowanie

Logowanie 3 sekund...

Rejestracja 3 sekund...